Kuvittele, että yksi urheilutapahtuma järjestetään kuudessa maassa viidellä aikavyöhykkeellä ja kolmella mantereella. Puhumattakaan vaihtamisesta talven ja kesän välillä – tervetuloa vuoden 2030 FIFA World Cupin kunnianhimoiseen visioon.

Ensimmäistä kertaa maailman suurin jalkapalloturnaus ei järjestetä vain useissa maissa, vaan useilla mantereilla. Vaikka vuoden 2002 MM-kisat isännöivät yhdessä Etelä-Korea ja Japani, ja vuoden 2026 MM-kisat järjestetään Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Kanadassa, kumpikaan ei ole lähellä vuodelle 2030 suunniteltua mittakaavaa.

Historiallinen satavuotisjuhla


Turnauksen tarkoituksena on juhlistaa sen 100-vuotispäivää ensimmäisillä peleillä Uruguayssa, Argentiinassa ja Paraguayssa – maissa, joilla oli merkittävä rooli MM-kisojen alkuhistoriassa. Näiden seremoniallisten otteluiden jälkeen päätapahtuma siirtyy Eurooppaan ja Pohjois-Afrikkaan, erityisesti Espanjaan, Portugaliin ja Marokkoon.

Kasvava globaali peli


FIFA laajentaa turnauksen 48 joukkueeseen, joten otteluiden määrä nousee 80:stä 104:ään. Tämä skaalaus tekee usean maan tarjouksen ajatuksesta houkuttelevamman. Itse asiassa vuoden 2026 MM-kisat ovat jo tämän edeltäjä, sillä se jaetaan kolmen maan kesken – USA:n, Kanadan ja Meksikon kesken.

Seasonal Whiplash: kesästä talveen


Puolipallon eroista johtuen pelaajat saattavat kokea kausivaihtelun toisin kuin muut. Esimerkiksi ne, jotka pelaavat alkuotteluita Uruguayssa, voivat kilpailla talviolosuhteissa, jolloin lämpötilat vaihtelevat 8 ja 15 asteen välillä. Pian sen jälkeen he saattoivat löytää itsensä Marokosta, jossa lämpötilat kohoavat yli 30 asteen kesäkuukausina.

Logistiikka, ajoitus ja ympäristönäkökohdat


Tietysti tällaiseen laajaan maantieteeseen liittyy hankaluuksia – erityisesti aikataulujen ja matkustamisen suhteen. Varhaisissa otteluissa Etelä-Amerikan ja Euroopan välillä voi olla jopa viiden tunnin aikaero. Matkalogistiikka herättää myös kestävyyskysymyksiä. FIFAa, joka väitti, että vuoden 2022 Qatarin MM-kisat olisivat hiilineutraali, on arvosteltu näiden megatapahtumien ympäristövaikutuksista. FIFA on kuitenkin luvannut toteuttaa vankkoja kestävyystoimenpiteitä.

Onko Mbappe vielä mukana Vuoden 2030 World Cup?

Mitä faneille on luvassa?


Faneille Vuoden 2030 World Cup kokemus on todennäköisesti ainutlaatuinen, mutta ehkä logistisesti monimutkainen. Pelien kulttuurinen rikkaus erilaisissa ympäristöissä voi olla suuri vetovoima. Kuitenkin pelkkä mittakaava ja kustannukset voivat tehdä useisiin otteluihin osallistumisesta pelottavan tehtävän.

Jos FIFA:n kongressi hyväksyy ehdotuksen ensi vuonna, Portugali ja Marokko liittyvät isäntämaiden riveihin ensimmäistä kertaa, kun taas Espanja isännöi ensimmäiset MM-kisat sitten vuoden 1982. Mutta fanit pitävät Englannin kannattaja Garford Beckistä, joka seuraa joukkuettaan pääsarjaan. pelkäävät, että logistiset haasteet voisivat pelotella juuri niitä ihmisiä, jotka MM-kisojen tavoitteena on houkutella. “Se tulee olemaan logistinen painajainen faneille”, hän sanoi.

Osallistavampi turnaus vai rahan ja vallan nappaus?


FIFA:n presidentti Gianni Infantino väittää, että turnauksen mittakaavan tavoitteena on olla “osallisempi” eikä taloudellisesti motivoitunut. Motiivista riippumatta vuoden 2030 MM-kisoista on muodostumassa yksi ainutlaatuisimmista ja kauaskantoisimmista urheilutapahtumista, mitä on koskaan suunniteltu.

Keskustelu siitä, vaimentaako logistiikka henkeä vai nostaako MM-kisat uudelle globaalin osallisuuden tasolle, jatkuu. Mutta yksi asia on varma: vuoden 2030 MM-kisoista tulee olemaan erilainen turnaus kuin muut.

Lopuksi

Vuoden 2030 World Cup: Maailmanlaajuinen spektaakkeli, joka ulottuu kolmelle mantereelle. Lue lisää artikkelistamme.