Pesäpallo on Suomen kansallislaji. Sitä pelataan ulkona, joka tekee lajista erityisen suositun kesäisin. Kaikki suomalaiset tuntevat pesäpallon, sillä sitä on pelattu koulussa ja usein vapaa-ajallakin. Pesiksen vedonlyöntikohteet houkuttelevat myös ja pesäpallo vedonlyönti on jokapäiväistä harraste toimintaa monille. Pesäpalloa pelataan kuitenkin pääosin pienemmillä paikkakunnilla.

Pesäpallo sopii todella hyvin niin lapsille kuin aikuisillekin. Säännöt ovat pääperiaatteiltaan yksinkertaiset ja helppo oppia. Kilpailutoiminnassa, kuten superpesiksessä, noudatetaan luonnollisesti yksityiskohtaisempia sääntöjä kuin mitä tässä kerrotaan.

Pesäpallo on joukkuelaji, joten osallistujia tarvitaan riittävästi kahden joukkueen muodostamiseksi. Pelaamiseen tarvitaan maila, pallo ja pallon kiinniottoa varten räpylät. Pelivälineitä saa kattavasti ympäri Suomea.

Pesäpallo on monipuolinen laji, jossa voi niin kilpailla huippu-urheilutasolla, kuin harrastaa kilpailullisin tavoittein tai ihan vain hauskana ajanvietteenä. Sitä näkeekin pelattavan niin leireillä, turnauksissa, maalla ja kaupungissa, kouluissa, kaveriporukoiden tai työpaikkojen virkistyspäivien lomassa jne.

Pesäpallon historia

Pesäpallo, jonka nykyään tunnemme, on kehitetty amerikkalaisesta baseballista ja Suomessa pelatusta kuningaspallosta 1900-luvun alussa. Kuningaspallon säännöt julkaistiin suomeksi ensimmäistä kertaa 1903. Peliin ja sen sääntöihin saatiin vaikutteita niin Ruotsista, Venäjältä kuin Saksastakin.

Ensimmäisiä viitteitä pystysyöttöä käyttävistä peleistä, joissa lyödään palloa, on löydetty Egyptistä 1200-luvulta. Suomeen nämä pallonlyöntipelit saapuivat 1600-1700 luvulla. Tarkkaa ajankohtaa ei ole lajia tutkineidenkaan tiedossa.

Kun pallonlyöntipelit yleistyivät, pelin sääntöjä alettiin soveltaa kussakin maailman kolkassa omiin suuntiinsa. 1800-luvun Suomessa pelattiin lukuisia erilaisia pallopelejä. Ne olivat pääasiassa ajanvietettä, eikä pallonlyöntilajeissa vielä juurikaan kilpailtu.

Pesäpallon kehittäjänä voidaan pitää Lauri “Tahko” Pihkalaa. Yhdysvalloissa baseballia seuratessaan hän oivalsi, että pallopeleissä saattaisi olla sitä jotain, josta suomalaisetkin ihmiset voisivat innostua. Pihkalan onnistui sittemmin upeasti tavoitteessaan kehittää nuorten urheiluvalmennukseen peli, joka olisi leikinomainen.

Pesäpallon säännöt

Pesäpallo-ottelussa on kaksi joukkuetta, jotka kilpailevat toisiaan vastaan. Ottelussa on aina samat säännöt, joista tässä kerrotaan vain pääpiirteittäin. Tarkemmin sääntöihin voi perehtyä esimerkiksi Pesäpalloliiton sivuilla.

Pelin joukkueet ovat vuorotellen sisällä ja ulkona. Sisällä oleva joukkue pyrkii tekemään mahdollisimman monta juoksua. Yhden jakson voiton ratkaisee tehtyjen juoksujen määrä. Voitettujen jaksojen määrä ratkaisee ottelun voiton.

Sisällä olevan joukkueen pelaaja on aktiivisessa pelitoiminnassa joko lyöjänä tai juoksijana. Ulkojoukkueen lukkari syöttää lyöjälle palloa. Lyöjä lyö kotipesästä hänelle syötettyä palloa. Lyöjä muuttuu juoksijaksi lähtiessään etenemään kotipesästä.

Juoksijan tavoite on kiertää kaikki kolme kenttäpesää ilman, että häntä saadaan haavoitettua tai poltettua. Sisäjoukkueen muut pelaajat yrittävät lyöjinä auttaa juoksijaa etenemään.

Pelin lopputulokseen vaikuttavan juoksun saa kierrettyään sääntöjen mukaisesti kaikki kenttäpesät kotipesään palaten. Ulkojoukkueen tavoitteena on estää sisäjoukkuetta saamasta juoksuja. Ulkopelaajat pyrkivät juoksut estääkseen haavoittamaan tai polttamaan juoksijan.

Kun kolme sisäpelaajaa on palanut tai sisäjoukkue ei ole saanut vaadittavaa määrää juoksuja sisävuoronsa aikana, tehdään vuoronvaihto. Ulkona pelannut joukkue tulee sisävuoroon ja yrittävät tehdä juoksuja.

Kun molemmat joukkueet ovat olleet yhden kerran sisävuorossa, puhutaan vuoroparin pelaamisesta. Pesäpallo-ottelu koostuu kahdesta 2–4 vuoroparin jaksosta, sekä mahdollisessa tasatilanteessa pelattavista supervuoroparista ja kotiutuskilpailusta.

Ottelun tuomaristo muodostuu peli- ja syöttötuomarista, sekä pesätuomarista ja takarajatuomarista. Ylintä päätösvaltaa pitää pelituomari.

Liitto ja pääsarja

Suomen pesäpallon pääsarjataso on nimeltään Superpesis. Tämä sarja on perustettu vuonna 1989. Sitä edelsi SM-sarja. Superpesiksen alapuolella ovat

sarjat Ykköspesis, Suomensarja sekä Maakuntasarjat.

Nykyisin Superpesiksessä pelaa yhteensä noin 14 joukkuetta ympäri Suomea. Kaikkein menestynein Superpesisseura on Sotkamon Jymy. Seura on voittanut kaikkiaan 17 mestaruutta.

Superpesistä hallinnoi Suomen Pesäpalloliitto ry:n alaisuudessa toimiva Superpesis Oy. Se vastaa niin pääsarjan toiminnasta kuin pesäpalloliiton alemmistakin sarjoista.

Naisten sarja

Naisten superpesis on Suomen suosituin naisten palloilusarja. Kauden 2021 aikana naisten Superpesiksessä on ollut 13 joukkuetta mukana. Se on kaikkien aikojen ennätysmäärä.

Naisten Superpesis on Suomen pesäpallon naisten pääsarjataso. Sarja perustettiin vuonna 1989. Ennen tätä korkein sarjataso oli SM-sarja-nimen alla. Naisten superpesiksen menestynein seura on Kirittäret.

Superpesistä alempia sarjatasoja ovat naisillakin Ykköspesis, Suomensarja sekä alueittain pelattavat Maakuntasarjat.

Junioritoiminta

Junioreille on tarjolla paljon mahdollisuuksia pesäpallon parissa. Junioritoiminnassa korostuu asennoituminen tekemiseen, pyrkimyksenä kasvattaa aktiivisia ja oma-aloitteisia toimijoita.

Lajitaitoihin perehdytään junioreiden kanssa. Tärkeimpinä perustaitoina ovat kiinniotto, heittäminen, syöttäminen, eteneminen ja lyöminen. Pelitaidot ovat niinikään keskiössä. Muun toiminnan ohessa kiinnitetään huomiota, että juniorit ymmärtävät fysiikkaharjoittelun merkityksen niin lajin kannalta, mutta myös terveeksi urheilijaksi kasvamiseksi.

Koska kyseessä on joukkuelaji, myös joukkuetaitoihin perehdytään. Rakkaus lajiin voi syntyä ja säilyä myönteisessä ilmapiirissä, johon jokaisen pelaajan sosiaaliset taidot vaikuttavat.

Pesäpallo vedonlyönti on Suomessa tuttua touhua. Pesiksen vedonlyöntikohteet houkuttelevat vaikeudellaan, paitsi asiantuntijoille!
Kuva Tuike67 Pixabaystä

Pesäpallon paikkakunnat

Pesäpallossa on kauan vallinnut perinne puhutella seuroja paikkakuntien nimillä. Pesäpalloliitto on päättänyt luopua pitkään vallinneesta vanhasta nimiperinteestä. Tämä tarkoittaa, että paikkakuntien nimet saavat väistyä. Liitto haluaa jatkossa nostaa vahvemmin esiin seurojen nimiä joko kokonaisina tai lyhenteinä.

Urheilussa toiminnan keskiössä ovat nimenomaan seurat. On ajateltu, että ne myös ansaitsevat tulla huomioiduiksi seura nimillä, jotka rakentavat brändiä. Muuttuvalla nimikäytäntö asialla on tavoitteena kasvattaa pesäpallon tunnettuutta niin lajina. Myös seurojen tunnettuutta pyritään tällä tavoin parantamaan.

Seuran identiteetille seuran nimi on todella tärkeä. Sitä ei haluta tästä syystä ohittaa varsinkaan virallisessa viestinnässä.

Pelaajapalkkiot

Pesäpalloilijoiden palkoissa on tapahtunut muutoksia, joihin koronaviruspandemia on vaikuttanut. Keskimääräinen palkkatulo miesten pääsarjassa ennen koronaa oli keskimäärin noin 13000 euroa ja naisilla noin 3500 euroa. Palkoissa on kuitenkin paljon vaihtelua. Miesten sarjassa korkeimmat palkat olivat noin 50000 euroa ja naisten sarjassa 10000 euroa.

Monet pelaajat suostuivat pandemian johdosta alentamaan palkkojaan huomattavastikin. Joidenkin pakka laski jopa 80 prosenttia, osalla se taas pysyi samana.

Palkkaansa laskeneille pelaajille satelee tunnustusta. Taustalla on varmasti rakkaus lajiin ja halu kantaa oma kortensa kekoon vaativina aikoina.

Vedonlyönti pesäpallosta

Vedonlyöminen on tottakai oleellinen osa pesäpalloa. Vaikka kyseessä käytännössä onkin ihan suomalainen urheilulaji, veikkaaminen onnistuu myös kansainvälisillä veikkaussivustoilla. Veikkauspelaaja voi veikata ottelun lopputulosta pelin ollessa vielä kesken käyttämällä pesäpallo liveä.

Tulokset on nähtävillä vedonlyöntisivuilta, eli erillistä pesäpallon tulospalvelua ei tarvita. Pesäpallo tulokset löytyvät tietysti kätevästi vedonlyöntisivuilta, eikä erillinen pesäpallo tulospalvelu ole välttämättä tarpeen. Suomalaiset mediat kuitenkin tarjoavat pesäpallon tulospalvelua.

Moniin muihin urheilulajeihin verrattuna pesäpallon vedonlyönti ei ole ihan niin laajasti mahdollista. Parhaat veikkaussivustot mahdollistavat jo kuitenkin esimerkiksi veikkauksen ottelun voittajasta, mutta myös juoksumääristä ja yksittäisen pelaajan juoksuista. Tämä tekee pesäpallovedonlyönnistä entistäkin hauskempaa ja mukaansatempaavaa.

Pesiksen vedonlyöntikohteet ja kertoimet ovat ymmärrettävästi painottuneet Superpesikseen. On lajista innostuneiden suuri ilo, että veikata voi niin naisten kuin miesten Superpesiksessä kohdevalikoiman ollessa näin todella laaja.

Mobiilivedonlyönnin kautta voi päästä käsiksi erityisen hyviin kertoimiin. Pesäpallon vedonlyönnissä kannattaa käyttää apunaan huippukerrointen lisäksi vedonlyöntioppaita ja bonuksia. Pesiksen vedonlyöntikohteet ovat yleensä hyvin esillä ja selkeitä.

Vedonlyöntisivustoja on olemassa sitä varten, että suomalaiset pelaajat saisivat nauttia tästä viihdyttävästä pelaamisesta. Pesäpallo kuuluu suomalaisuuteen, onhan se kansallisurheilulajimme. Laji muistuttaa amerikkalaista baseballia, mutta on meille pohjoisen ihmisille huomattavasti sopivampi.

Tulosveto

Tunnetusti on niin, että kansainväliset peliyhtiöt eivät tarjoa kiinteäkertoimista tulosvetoa palveluissaan. Tulosvetoa voit pelata siis kotimaisella Veikkauksella, jossa kertoimet vaihtuvat. Varianssi on iso ja pelimuotoa pidetään siksi haastavana. Kun osuma tulee, saa siitä palkinnon kunnon isoilla kertoimilla. Pelimuoto on äärimmäisen haastava, sillä varianssi pelissä on iso. Osuman sattuessa kohdalle, tulosveto ja pesiksen vedonlyöntikohteet palkitsevat kuitenkin isoilla kertoimilla.

Moniveto

Monivetoa voidaan pitää vielä astetta haastavampana varianssin ollessa korkeampi. Monivedossa kertoimet voivat nousta jopa miljoonaan. Monen mielestä pesäpallon moniveto on kuin lottoamista, eikä siinä mitään. Kiinnostavampaa kuin vedonlyönti pesäpallosta saa hakea!

Pesäpallo vedonlyönti on Suomessa tuttua touhua. Pesiksen vedonlyöntikohteet houkuttelevat vaikeudellaan, paitsi asiantuntijoille!
Kuva Tuike67 Pixabaystä

Millä kasinolla pesäpallo vedonlyöntiä?

Lähes kaikki arvostelemamme vedonlyöntisivut pitävät Pesäpalloa vedonlyönti kohteena. Luettelemme kuitenkin tässä muutamia sivustoja, joilla pesäpallo on hyvin esillä:

Lopuksi

Pesäpallo vedonlyönti on Suomessa tuttua touhua. Pesiksen vedonlyöntikohteet houkuttelevat vaikeudellaan, paitsi asiantuntijoille! Joten jos tunnet lajin hyvin, niin kokeile onneasi myös vedonvälittäjillä.