EURO2028

UEFA vahvistaa, että Iso-Britannia ja Irlanti isännöivät EM 2028: mitä se tarkoittaa jalkapallolle ja sen jälkeen?


UEFA:n ilmoitus Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin vahvistamisesta vuoden 2028 EM-kisojen yhteisiksi isäntimiehiksi on aiheuttanut värejä jalkapalloyhteisössä ja mukana olevissa maissa. Tärkeä päätös johtuu Turkin vetäytymisestä kilpailusta, jolloin Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin yhteistarjous eteni ilman vastustusta. Mutta mitä tämän suuren jalkapallotapahtuman isännöinti merkitsee osallistuville maille, jalkapallolajille ja faneille?

Taustatarina


Polku Euro 2028:n isännöintioikeuksien turvaamiseen ei ollut sujuvaa. Aluksi Iso-Britannia ja Irlanti pitivät silmät vuoden 2030 MM-kisojen isännöimisestä. Strategisen käänteen ja UEFA:n nyökkäyksen jälkeen he kuitenkin siirsivät painopisteensä vuoden 2028 EM-kisoihin. Tähän siirtoon vaikutti myös menestyksekäs pelien isännöinti Lontoon Wembley Stadiumilla ja Glasgow’n Hampden Parkissa Euro 2020:n aikana.

Infrastruktuuri ja tapahtumapaikat


Tulevassa turnauksessa on mukana kymmenen erilaista kenttää, joiden joukossa ovat ikoniset Valioliigan tapahtumapaikat, kuten Wembley ja Hampden Park. Muita ovat Cardiffin Principality Stadium, Dublinin Aviva Stadium, Belfastin ehdotettu Casement Park ja Evertonin Bramley-Moore Dock -stadion, joka on vielä rakenteilla. Tämä on merkittävää, koska joillakin alueilla, kuten Walesilla, Pohjois-Irlannissa ja Irlannin tasavallalla, ei ole koskaan ollut kunniaa isännöidä tällaista kansainvälistä tapahtumaa.

Kotivaltioiden pätevyysvaatimus


UEFA:n politiikka, joka koskee isäntämaiden automaattista kelpuutusta, on monimutkainen asia, kun kyseessä on yhteisisännöinti. UEFA:n ohjeiden mukaan ei ole taattua, että kaikki viisi isäntämaata pääsevät karsiutumaan automaattisesti. Jotkut maat saattavat joutua käymään läpi säännöllisen kelpuutusprosessin, josta keskustellaan edelleen. Englannin jalkapalloliitto kannattaa joukkueen läpäisemistä perinteiset karsintakierrokset, uskoen sen olevan parempi valmistautuminen turnaukseen.

Taloudelliset vaikutukset


Kentän lisäksi taloudellisia hyötyjä ei voida jättää huomiotta. Koska saataville odotetaan olevan lähes kolme miljoonaa lippua, taloudellinen vaikutus voi olla huikea. Tämänhetkisten arvioiden mukaan turnaus voi tuottaa jopa 2,6 miljoonaa puntaa kumulatiivisia sosioekonomisia hyötyjä Isolle-Britannialle ja Irlannille. Puhumattakaan matkailun kasvusta ja maailmanlaajuisesta näkyvyydestä, jotka tulevat tällaisen tapahtuman järjestämiseen.

Kestävyys ja osallisuus


Aikakaudella, jolloin kestävyys on merkittävä huolenaihe, FA on korostanut sitoutumistaan hiilijalanjäljen vähentämiseen. Yli 80 % otteluihin osallistuvista faneista pääsee käyttämään joukkoliikennettä, ja faneille on suunnitteilla henkilökohtainen hiilijalanjälkimittari. Tämä aloite heijastaa laajempaa, kasvavaa tietoisuutta urheilun hallinnassa ottaa huomioon suurten tapahtumien ympäristövaikutukset.

Oppitunteja menneestä


Aiemmat turnaukset, erityisesti Euro 2020, ovat opettaneet tärkeitä opetuksia turvallisuudesta ja yleisön hallinnasta. Wembleyn Euro 2020 -finaalin kaaoksen jälkeen turvallisuuteen panostetaan merkittävästi, jotta faneille voidaan taata turvallinen ympäristö.

Julkinen ja poliittinen vastaanotto


Yleisön vastaanotto on ollut ylivoimaisen myönteinen, ja poliittiset hahmot, kuten Ison-Britannian pääministeri Rishi Sunak ja Walesin ensimmäinen ministeri Mark Drakeford, ovat ilmaisseet innostuksensa. Tämä tuki korostaa urheilun merkitystä kulttuurin koetinkivinä näissä maissa ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden välineenä.

Loppupäätös


Vuoden 2028 EM-kisat tarjoavat Isolle-Britannialle ja Irlannille mahtavan tilaisuuden esitellä yhteisiä kykyjään maailmanluokan tapahtuman isännöimiseksi. Lava, infrastruktuuripyörät liikkeessä ja jalkapalloyhteisön ja poliittisten johtajien tuki, turnaus lupaa olla enemmän kuin pelkkä urheilutapahtuma. Se on yhtenäisyyden juhla, mahdollinen taloudellinen siunaus ja askel eteenpäin kestävämmän ja osallistavamman urheilumaailman luomisessa.

Siitä voi olla viisi vuotta, mutta jännitys ja odotukset ovat jo taivaan korkealla. Kysymys kuuluu nyt, voivatko Yhdistynyt kuningaskunta ja Irlanti järjestää unohtumattoman jalkapallofestivaalin samalla kun ne asettavat uudet standardit suurten urheilutapahtumien järjestämiselle? Vain aika näyttää.

Lopuksi

EURO2028 on myönnetty Isolle Britanialle ja Irlannille yhteis järjestettäväksi. Yhteiset kisat ovat nykyään suurkisoissa arkipäivää. Voit lyödä kisoista vetoa vaikka CampoBet vedonlyöntisivustolla