Formula 1

Formula 1 (F1) on eräänlainen avopyöräkilpailu, jota pidetään moottoriurheilun huippuna. Ensimmäinen virallinen F1-maailmanmestaruuskilpailu pidettiin vuonna 1950 Silverstonessa, Englannissa, ja sen voitti italialainen kuljettaja Giuseppe Farina. Siitä lähtien F1:stä on tullut yksi suosituimmista ja arvostetuimmista kilpa-sarjoista maailmassa. Formula 1 historia on täynnä dramatiikkaa, kilpailuja, rahaa, juhlimista ja showta.

Formula 1:n juuret juontavat juurensa 1920- ja 1930-luvuille, jolloin Grand Prix -kilpailuista tuli suosittuja Euroopassa. Näissä kilpailuissa oli voimakkaita, nopeita autoja ja se houkutteli suuria yleisöä. Ensimmäiset Grand Prix -maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin vuonna 1925, mutta vasta toisen maailmansodan jälkeen laji nousi todellisuuteen.

Vuonna 1946 Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) perustettiin kansainvälisen moottoriurheilun hallintoelimeksi. Kaksi vuotta myöhemmin FIA loi uudet säännöt Grand Prix -kilpailulle, joka sisälsi moottorin enimmäistilavuuden 1,5 litraa ja maksimipainon 750 kilogrammaa. Nämä säännöt muodostivat perustan Formula 1 -sarjaksi.

Ensimmäinen F1-maailmanmestaruuskilpailu järjestettiin vuonna 1950, ja se koostui seitsemästä osakilpailusta Euroopassa. Italialainen kuljettaja Giuseppe Farina voitti mestaruuden ajaessaan Alfa Romeo -tiimiä. Vuosien varrella F1-kalenterin kilpailujen määrä on kasvanut, ja urheilusta on tullut todella maailmanlaajuinen, ja kilpailuja järjestetään kaikilla mantereilla paitsi Etelämantereella.

Monet maailman suurimmista kuljettajista ovat kilpailleet F1:ssä vuosien varrella, mukaan lukien Juan Manuel Fangio, Ayrton Senna, Michael Schumacher ja Lewis Hamilton. Urheilussa on myös nähty monia innovaatioita turboahdettujen moottoreiden käyttöönotosta 1970-luvulla hybridimoottorien käyttöönotosta 2010-luvulla.

Nykyään Formula 1 on yksi teknologisesti edistyneimmistä urheilulajeista maailmassa, ja tallit käyttävät miljoonia dollareita vuosittain tutkimukseen ja kehitykseen. Laji houkuttelee edelleen miljoonia maailmanlaajuisesti katsojia, ja kilpailuja lähetetään yli 200 maahan ympäri maailmaa.

Formula 1 historia on täynnä monia menestyneitä talleja, mutta tässä on joitain menestyneimmistä voittojensa MM-kisojen perusteella vuoteen 2020 mennessä:

  1. Scuderia Ferrari – 16 talli mestaruutta ja 15 kuljettajan mestaruutta
  2. Mercedes-AMG Petronas Formula One Team – 8 talli mestaruutta ja 8 kuljettajan mestaruutta
  3. McLaren – 8 talli mestaruutta ja 12 kuljettajan mestaruutta
  4. Williams – 9 talli mestaruutta ja 7 kuljettajan mestaruutta
  5. Red Bull Racing – 4 talli mestaruutta ja 4 kuljettajan mestaruutta
  6. Lotus – 7 talli mestaruutta ja 6 kuljettajan mestaruutta
  7. Brabham – 2 talli mestaruutta ja 4 kuljettajan mestaruutta
  8. Cooper – 2 talli mestaruutta ja 2 kuljettajan mestaruutta
  9. Tyrrell – 2 talli mestaruutta ja 3 kuljettajan mestaruutta
  10. Renault – 2 talli mestaruutta ja 2 kuljettajan mestaruutta

On syytä huomata, että jotkut näistä talleista ovat saavuttaneet menestyksensä eri ajanjaksoina ja että myös muilla talleilla on ollut dominanssijaksoja F1-historiassa. Lisäksi urheilusta on tullut viime vuosina yhä kilpailukykyisempi, ja useat tallit ovat pystyneet voittamaan kilpailuja ja mestaruuksia.

Michael Schumacherin tarina

Formula 1 historia ei olisi mitään ilman Michael Schumacheria

Michael Schumacher on yksi Formula 1:n historian suurimmista kuljettajista. Hän syntyi 3. tammikuuta 1969 Hürthissä, Länsi-Saksassa. Schumacher aloitti moottoriurheiluuransa kartingissa nuorena ja nousi nopeasti yksipaikkaisten kilpa-autojen riveissä voittaen mestaruuden Saksassa Formula 3:ssa ja Formula 2:ssa ennen debyyttiään Formula 1:ssä vuonna 1991.

Schumacherin varhaiset vuodet F1:ssä viettivät Jordan-, Benetton- ja Mercedes-tiimeissä, mutta hänen aikansa Benettonissa merkitsi hänestä todella tulevaa mestaria. Vuonna 1994 hän voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa kiistanalaisissa olosuhteissa törmättyään tittelikilpailijansa Damon Hillin kanssa kauden päättyessä Australian GP:ssä.

Schumacher hallitsi edelleen F1:tä seuraavina vuosina voittaen toisen mestaruuden Benettonissa vuonna 1995 ennen kuin hän siirtyi Ferrarille vuonna 1996. Ferrarilla Schumacher saavutti suurimmat menestyksensä, voittaen viisi peräkkäistä kuljettajien mestaruutta vuosina 2000-2004 ja auttamalla Ferraria. voittaa kuusi rakentajien mestaruutta samana aikana.

Schumacherin ajotyyliä leimaa hänen säälimätön keskittyminen ja halu ottaa riskejä, työntäen usein autonsa äärirajoille ja pidemmälle. Hän oli myös kilpailustrategian mestari ja pystyi jatkuvasti saamaan maksimaalisen suorituskyvyn autostaan kilpailun aikana.

Vuonna 2010 Schumacher poistui eläkkeestä kilpaillakseen vasta muodostettuun Mercedes-tiimiin, mutta hänen paluunsa oli vähemmän onnistunut kuin hänen edellinen uransa. Hän vetäytyi lopullisesti vuonna 2012 voitettuaan yhteensä 91 kilpailua ja seitsemän kuljettajien mestaruutta – ennätykset ovat edelleen voimassa.

Schumacherin elämä sai traagisen käänteen joulukuussa 2013, kun hän loukkaantui vakavasti hiihtäessään Ranskan Alpeilla. Hänet asetettiin lääketieteellisesti aiheutettuun koomaan ja hänelle tehtiin useita leikkauksia, mutta hänen tilansa on edelleen yksityinen. Hänen perheensä on pyytänyt yksityisyyttä eikä kertonut paljon hänen tilastaan. Hänen perintönsä F1:ssä on kuitenkin edelleen vahva ja häntä pidetään edelleen yhtenä kaikkien aikojen suurimmista kuljettajista.

Missä lyödä vetoa Formula 1 kilpailuista?

Lähes kaikilla vedonlyöntisivustoilla, joita olemme arvostelleet, voit lyödä vetoa Formula 1 kilpailuista. Tässä on muutama vedonlyöntisivusto, joilla vedonlyönti onnistuu: