Historiaa

Salibandy on Ruotsista lähtöisin oleva jääkiekon tapainen sisäpeli. Peliä alettiin pelaamaan Ruotsissa lähinnä opiskelijoiden toimesta sählynä, josta se jalostui pikkuhiljaa salibandyksi. Meidän tuntemaksemme Salibadyksi laji kehitettiin Ruotsissa ja 1986 Kansainvälinen Salibandyliitto perustettiin Ruotsin Suomen ja Sveitsin toimesta. Salibandy vedonlyönti alkoi myös todenteolla -90 luvun lopulla.

Ensimmäinen lajin maaottelu pelattiin Ruotsin ja Suomen välillä ja tästä on lähtenyt lajin uskomaton ja kiihkeä laajeneminen joka puolelle maailmaa.

Salibandy on suosittua varsinkin maissa, joissa pelataan jääkiekkoa, mutta se on nyt leviämässä kaikkialle muuallekin, koska sitä on äärettömän helppoa ja halpaa pelata missä päin maailmaa tahansa. Myös lajiliitot ja pelivälinevalmistajat panostavat vahvasti pienten ja uusien liittojen ja markkinoiden syntyyn.

Suosio eri maissa

Kansainvälisen Salibandyliiton mukaan lajia pelataan jo 80 maassa, joista lajiliiton jäseniä on 75 maata.

Salibandy on harrastaja määrillä mitattuna suurinta Ruotsissa ja Suomessa. Kovia maita perässä ovat Sveitsi ja Tshekki. Suomessa salibandyllä on harrastajia lähes 400.000 ja rekisteröityneitä pelaajia 65.000.

Suomessa lisenssipelaajien määrät ovat korona aikana laskeneet, mutta monissa maissa määrät lisääntyvät kovaa tahtia.

MM-kisat

Kansainvälinen Salibandyliitto IFF on alan kattojärjestö ja järjestää Miesten, Naisten, U19 Poikien ja U19 Tyttöjen arvokisat joka toinen vuosi. Kärki on pysynyt vuodesta toiseen kohtuu samana ja uusia maita toivottaisiin haastamaan kärkimaita. Valitettavasti Salibandyn taso ei ole vielä niin lavea muualla jonka takia joudumme vielä pitkään odottamaan että haastajat nousisivat. Yksi tällainen saattaa olla Saksa ja joskus pitkän ajan kuluttua Venäjä ja Kanada.   

Ruotsi on kautta aikojen hallinnut Salibandya kaikissa sarjoissa ja Suomi on ollut yhtä hyvä kakkonen. Tosin viime vuosina Suomi on alkanut ottamaan valtikkaa Ruotsilta. Yksi syy voi olla Suomen paremmat peliolosuhteet, kun pääsarjoissa on käytössä kaikissa halleissa sama matto. Suomessa ei tarvitse pääsarja pelaajien pelata enää epätasaisella parketilla, missä pallo voi kimmota mihin tahansa.  Salibandy vedonlyönti on myös tullut vahvasti mukaan ja yhä useammat vedonlyöntisivut tarjoavat salibandyn kohteena. Tämä myös kertoo omalta osaltaan lajin noususta ja kehityksestä.

MM-kisojen sijoitukset Miehet

Ruotsi 8 x kultaa ja 4 x hopeaa

Suomi 4 x kultaa, 6 x hopeaa ja 2 x pronssia

Sveitsi 1 x hopea ja 7 x pronssia

Tšekki 1 x hopea, 2 x pronssia

Norja 1 x pronssia

MM-kisojen sijoitukset Naiset

Ruotsi 9 x kultaa, 1 x hopeaa ja 2 x pronssia

Suomi 2 x kultaa, 7 x hopeaa ja 3 x pronssia

Sveitsi 1 x kultaa, 4 x hopea ja 4 x pronssia

Norja   2 x pronssia

Tšekki 1 x pronssia

MM-kisojen sijoitukset pojat

Ruotsi 5 x kultaa, 4 x hopeaa, 1 x pronssia

Suomi 4 x kultaa, 3 x hopeaa ja 4 x pronssia

Tšekki 2 x kulta, 1 x hopea, 3 x pronssia

Sveitsi 3 x hopea ja 3 x pronssia

MM-kisojen sijoitukset tytöt

Ruotsi 6 x kultaa ja 2 x hopeaa, 1 x pronssia

Suomi 2 x kultaa, 6 x hopeaa ja 1 x pronssia

Sveitsi 1 x kulta, 1 x hopea ja 3 x pronssia

Tšekki 4 x pronssi

F-Liiga  (Salibandyliiga)

F-Liiga on Suomen miesten ja nasiten pääsarja salibandyssa. Sitä johtaa oma SSBL Salibandy Oy organisaatio, joka vastaa markkinoinnista, viestinnästä ja kaupallistamisesta, joten se on itsenäinen yksikkö Suomen Salibandyliiton alaisuudessa. Salibandyliitto kuitenkin vastaa Otteluohjelmista ja sarjajärjestelmistä.

F-Liiga koostuu 14 joukkueesta josta nykymuodossa 2 viimeistä tipahtaa suoraan, ja kahdestoista karsii paikastaan. 9-11 sijoilla kausi loppuu runkosarjaan. 8 ensimmäistä pelaavat 

Tällä kaudella otteluita voi seurata Ruudun maksupalvelun välityksellä.   

Sarjataulukko. Missä lyödä vetoa Salibandystä? Esittelemme Salibandyn Suomalaisesta näkökulmasta. Kerromme myös missä salibandy vedonlyönti on mahdollista.

Liigan muutos 2020 luvulla

Peter Vesterbacka tuli SSBL Salibandy Oy:n johtoon 2020 ja aloitti saman tien suuren mullistuksen. Perinteinen Salibandyliiga nimi vaihdettiin F-Liigaksi, josta vääräleuat saivat aikaiseksi suht paljon erilaisia hauskoja väännelmiä. Mutta noh,karavaani kulkee ja koirat haukkuu. Katsotaan 10 vuoden kuluttua uudestaan oliko kyseessä tärkeä uudistus. 

Suomen Salibandyliitto

Suomen Salibandyliitto on Suomessa salibandyn ylin kattojärjestö ja se on perustettu jo 1985. Se toimii Helsingin Myllypurossa ja aluetoimistoja on useita eri puolilla Suomea. Kokonaisliikevaihto 2019 oli n. 10,1 miljoonaa euroa. Salibandyliitto on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö joka vastaa periaatteessa kaikesta kilpailutoiminnasta ja lajin edistämisestä. Heidän tehtävänsä on edistää, valvoa ja ohjata kaikkea Suomen salibandyn ja sählyn harrastusta ja kehitystä, sekä vastata lajin tulevaisuudesta. Suomen Salibandyliitto on jäsen mm. seuraavissa organisaatioissa:

  • Suomen Urheilun eettinen keskus (SUEK)
  • Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK)
  • Maailman Antidopingneuvosto (WADA) 
  • Kansainvälinen Salibandyliitto (IFF)

Suoman salibandyliiton jäseniä ovat kaikki n. 800 jäsenseuraa, piiri- ja aluejärjestöä, jotka sitten äänestävät Suomen Salibandyliiton hallituksen jäsenmääränsä perusteella saatavilla painoarvoilla.  

Pelin perussäännöt

Salibandy kentän mitat ovat 20 x 40 ja siinä on ympärillä kaukalo joka on 50 senttiä korkea. Maaleja on kaksi kappaletta, molemmissa päissä yksi. Maaleja varten on omat maalivahdin alueet jotka sijaitsevat tarkasti sijoitetulla paikallaan. 

Peliaika on pääsarjoissa 3 x 20 minuuttia tehokasta aikaa ja joukkueesta saa olla kentällä 5+ maalivahti kerrallaan. Pääsarjoissa joukkueeseen voidaan nimetä 20 pelaajaa.Joukkueesta yksi pelaajista on nimetty kapteeniksi, jonka kautta mm. hoidetaan kommunikointi tuomareitten kanssa. Joukkueeseen voidaan nimetä myös toimihenkilöitä 5 kpl, jotka ovat esim. valmentajia, huoltajia tai lääkäreitä. Muilla kuin pöytäkirjaan merkityillä ei ole oikeutta olla joukkueiden vaihtoalueella.

Ottelussa on kaksi tuomaria, jotka hoitavat käytännössä oman puoliskonsa kentästä. 

Missä lyödä vetoa Salibandystä?

Salibandy on erittäin hyvä vedonlyöntilaji, koska siinä on paljon seurattuja tapahtumia ja siinä tehdään paljon maaleja. Joten markkinoita ja kohteita lajista löytyy yllin kyllin. Tästä johtuen Salibandy tulee kasvamaan koko ajan myös vedonlyönti puolella.

Luettelemme tässä Vedonlyöntisivut joilla voit lyödä vetoa salibandystä ja jotka olemme arvostelleet: 

Lopuksi

Missä lyödä vetoa Salibandystä? Esittelemme Salibandyn Suomalaisesta näkökulmasta. Kerromme myös missä salibandy vedonlyönti on mahdollista.