UEFA logo

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on perääntynyt päätöksestään päästää Venäjän alle 17-vuotiaiden maajoukkueet takaisin kansainvälisiin kilpailuihin. Päätös oli tehty syyskuun lopulla, mutta se herätti laajaa vastustusta.

Uefa perusteli päätöstään sillä, että nuorisoa ei pitäisi rangaista aikuisten teoista. Päätöstä vastustettiin kuitenkin muun muassa sillä perusteella, että se olisi antanut Venäjälle mahdollisuuden käyttää jalkapalloa propagandan välineenä.

Ilmoitus tehtiin juuri

Uefa ilmoitti perääntymispäätöksestään 10. lokakuuta. Päätöksen taustalla oli muun muassa se, että otteluiden järjestäminen olisi ollut liian haastavaa.

– Teknisiä ratkaisuja pelaamisen mahdollistamiseen ei löytynyt, Uefan tiedottaja kertoi BBC:lle.

Toistakymmentä maata ilmoitti vastustavansa Uefan alkuperäistä päätöstä. Myös Suomessa Palloliitto ilmoitti olevansa suunnitelmaa vastaan.

– Teimme jalkapalloliittona 18 kuukautta sitten hyvin selväksi, että emme pelaa Venäjää vastaan missään ikäluokassa niin kauan kuin sota jatkuu, Palloliiton puheenjohtaja Antti Pihlajaniemi sanoi.

Venäjä on ollut suljettuna useiden urheilulajien kansainvälisistä kilpailuista sen jälkeen, kun maa aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa 2022.

Lopuksi

Uefa perääntyi Venäjän juniorijoukkueiden pääsystä kilpailuihin. Uefa kohtasi suurta vastusta muiden maiden taholta päätöksestään ja joutui perääntymään päätöksestään painostuksen alaisena.