Liiga avautuu

Jääkiekon SM-liiga päätti torstaina palauttaa liigakarsinnat. Karsinnat pelataan vuosittain Mestiksen voittajan ja Liigan viimeiseksi jääneen joukkueen välillä.

Karsinnat järjestetään ensimmäisen kerran keväällä 2025. Mestiksen voittaja saa mahdollisuuden nousta Liigaan, mutta nousu edellyttää myös Liigan lisenssiehtojen täyttämistä.

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kutsui torstaita ”historialliseksi päiväksi” kun Liigakarsinnat palaavat SM-liigaan. Hänen mukaansa karsinnat lisäävät jännitystä ja kilpailua suomalaiseen jääkiekkoon.

Karsinnat lisäävät jännitystä

Karsinnat palauttavat suomalaiseen jääkiekkoon jännitystä, joka on puuttunut viime vuosina. Liiga on ollut suljettu vuodesta 2013 lähtien, jolloin Mestiksen voittajalla ei ole ollut mahdollisuutta nousta pääsarjaan.

Karsinnat avaavat mahdollisuuden uusille joukkueille päästä Liigaan. Tämä voi lisätä kilpailua ja kiinnostusta SM-liigaa kohtaan.

Liiga pysyy 16-joukkueisena

Liigan korkeimmaksi mahdolliseksi joukkuemääräksi päätettiin 16. Tämä tarkoittaa, että Liigaan ei voi nousta enempää joukkueita kuin yksi kaudessa.

Lisäksi Liiga päätti, että jos jokin liigaseura luopuu sarjapaikastaan, tyhjäksi jäänyttä paikkaa ei täytetä. Tämä tarkoittaa, että Liiga pysyy 16-joukkueisena myös tulevaisuudessa.


Suljettu SM-liiga heikentää kilpailua ja kiinnostusta

Jääkiekon SM-liiga on ollut suljettu vuodesta 2013 lähtien, jolloin Mestiksen voittaja ei ole voinut nousta pääsarjaan. Tämä ratkaisu on herättänyt kritiikkiä, ja viime vuosina keskustelu sarjan avaamisesta on kiihtynyt.

Talouselliset syyt

SM-liigan pitämistä suljettuna on perusteltu etenkin taloudellisilla syillä. Liigaseurat ovat halunneet turvata taloutensa, minkä takia kyseiseen sarjamalliin on päädytty.

Liigan mukaan sarjajärjestelmän muutos lisäisi epävarmuutta ja riskejä seuroille. Jos jokin joukkue nousisi Liigaan ja joutuisi taloudellisiin vaikeuksiin, se voisi vaarantaa koko sarjan taloudellisen vakauden.

Kilpailun heikkeneminen

Suljetun sarjajärjestelmän on kuitenkin nähty heikentävän kilpailua. 15 joukkueen SM-liigassa on nähty, että pelaajien laatu ei riitä kaikkiin joukkueisiin.

Vuosittain muutama tai useampi SM-liigaseura on pudonnut pudotuspelitaistelusta jo paljon ennen 60 runkosarjaottelun loppuvaiheita. Tämä on johtanut niin sanottuihin tyhjennysmyynteihin, joissa seurat ovat luopuneet kalliista pelaajistaan kesken kauden.

Kiinnostuksen lasku

Suljettu sarjajärjestelmä on myös heikentänyt kiinnostusta SM-liigaa kohtaan. Kun sarjassa ei ole jännitystä ja kilpailua, katsojat ja sponsorit ovat kiinnostuneempia muista lajeista tai sarjoista.

Liigakarsintojen paluu

SM-liiga päätti lokakuussa 2023, että se ottaa vastaan lisenssihakemuksia kaudelle 2024–2025. Tämä tarkoittaa, että Mestiksen voittaja saa mahdollisuuden nousta Liigaan.

Liigakarsintojen paluu on merkittävä askel kohti avoimempaa sarjajärjestelmää. Se lisää kilpailua ja kiinnostusta SM-liigaa kohtaan.

Päätöksen vaikutukset

Liigakarsintojen paluu voi johtaa useisiin positiivisiin vaikutuksiin. Se voi:

  • Lisätä kilpailua SM-liigassa
  • Parantaa Mestiksen kilpailukykyä
  • Lisätä kiinnostusta SM-liigaa kohtaan

Toisaalta päätöksen voi nähdä myös negatiivisena. Se voi johtaa siihen, että SM-liigan taloudellinen vakaus heikkenee.

Yhteenveto

Liigan päätös palauttaa liigakarsinnat on merkittävä askel suomalaisessa jääkiekossa. Karsinnat lisäävät jännitystä ja kilpailua, ja ne voivat avata mahdollisuuden uusille joukkueille päästä Liigaan. Liigakarsinnat palaavat SM-liigaan monien vuosien jälkeen. Paine katsojilta ja sponsoreilta nousivat liian kovaksi ja Jokerit & Espoo haluttiin takaisin. Liigasta voit lyödä vetoa vaikka Rabonalla.