UEFA logo

Englanti, Skotlanti, Wales, Pohjois-Irlanti ja Irlanti osallistuvat karsintoihin, vaikka ne järjestävät lopputurnauksen

11.10.2023

Euroopan jalkapalloliitto Uefa päätti tiistaina, että vuoden 2028 EM-kisat järjestetään Britanniassa ja Irlannissa. Kaikki viisi järjestäjämaata osallistuvat kuitenkin karsintoihin, vaikka ne ovatkin etukäteen varmistaneet paikkansa lopputurnauksessa.

Englannin jalkapalloliiton FA:n toimitusjohtaja Mark Bullinghamin mukaan päätös on tehty, jotta järjestäjämaat voivat varmistaa, että turnaus on mahdollisimman kilpailullinen.

“Haluamme, että turnaus on mahdollisimman jännittävä ja että kaikilla joukkueilla on mahdollisuus menestyä”, Bullingham sanoi.

UEFA varmistelee kuitenkin

Uefan on kerrottu varaavan kaksi kisapaikkaa kahdelle parhaalle järjestäjämaalle, jotka eivät yllä lopputurnaukseen. Tämä tarkoittaa, että yksi järjestäjämaa on varmasti mukana lohkovaiheessa.

Englanti on ollut vakiokävijä miesten EM-kisoissa, mutta Skotlannille, Irlannille, Pohjois-Irlannille ja Walesille lopputurnaukseen pääsy on ollut harvinaisempaa herkkua.

Englannissa EM-turnausta on määrä pelata Lontoossa, Manchesterissä, Newcastlessa, Birminghamissa ja Liverpoolissa. Lisäksi Belfast, Dublin, Glasgow ja Cardiff ovat tyrkyllä pelipaikkakunniksi.

Lopuksi

Järjestäjät EURO2028 karsintoihin. Koska UEFA on alkanut jakamaan kisojen järjestelyitä useisiin maihin, järjestäjät eivät enää pääse automaattisesti kisoihin. Mutta varajärjestelmät ovat kuitenkin käytössä.